Konstutställning

Här visar vi några exempel

Vi erbjuder ett stort sortiment av konst där både lokalt och nationellt kända konstnärer finns representerade.

Mats Aronsson

Målare, grafiker, f. 1958 i Växjö. Utbildad på Konstfack. Naturalist med stads- och landskapsbilder samt interiörer. Utpräglad ljusmålare.

Stipendier: Växjö stads kulturpris. Officiella arbeten: bl a altartavla i Högstorps kyrka – Växjö.

Jussi Taipaleenmäki

Målare, grafiker, skulptör, f. 1948 i Uleåborg/Finland. Autodidakt. Expressiv naivist.

Separat utställningar: Galleri Smedbyn Huskvarna, art Fair Konstmässan Sthlm, Galleri Oljemark i Helsinfors och Galleri Hus i Köpenhamn. Samlingsutställningar: Konsthuset Helsingfors samt Galleri Hus i Köpenhamn. Officiella arbeten: Hylte kommunhus och räddningsstation i Hyltebruk. – Åkersberga.

Lasse Åberg

Begreppet “HOMO LUDENS” (den lekande människan) passar onekligen in på mej eftersom leksakssamlande har varit en av mina fritidssysselsättningar sen tidigt 1970-tal. Därför tycker jag att uppgiften att göra förlagor till frimärkena med leksaksmotiv passar mig som handen i handsken.

Först lite leksakshistoria. Vi kan väl anta att barn lekt med leksaker i alla tider men en av de första organiserade leksakstillverkarna var Kolman, en mästersmed från Ausburg om år 1516 tillverkade två ryttare som Maximilian I skänkte till den 10-årige Ludvig II av Ungern. På 1600-talet blev Nürnberg ett centrum för tillverkning och försäljning av leksaker. De kallades “Nürnbergerkram-varor” och bestod av kort, spel och metalleksaker. Leksakerna på medeltid såg i stort sett ut som idag. Det var bollar, drakar, soldater, djur och drag- och skjutleksaker. En kuriös detalj i leksakshistorien är att innan hjulet fick någon praktisk användning hos aztekerna i Mexico så har man hos dem funnit leksaker med hjul. Mina frimärksmotiv innehåller gamla och nya klassiker ur leksakslådan.

Mina leksaksstilleben är grupperade som en liten tablå där jag vill att det skall se ut som barnet just tröttnat på leken för den här gången och just gått därifrån. I mina bilder finns naturligtvis många klassiker som teddybjörner, celluloiddockan, kottkon, de tidiga rätt summariska trädjuren, hopprepet, stenkulorna, Schucobilen och inte minst Briotåget, en av vår tids leksaksklassiker. Till sist dristar jag mig till att påstå att vi alla har ett behov av att leka även om det sublimeras i form av innebandy, konferensäventyr eller sguare dance, eller som Cicero sa: “Affärer kallas vuxna mäns lek”.

Lef ifrigt och bejaka ert barnjag. Salve!